מחבר/ת : חולתסדר
אחד ממוקדי הבלגן הגדולים בביתנו הוא המטבח, על ארונותיו המתפקעים מגודש ועל המקרר המפוצץ שלו. ודווקא מכיוון שברוב הבתים בישראל זהו חדר פעיל ושוקק אקשן, רצוי להפוך אותו ליעיל ונגיש.
הנחת היסוד של עקרת הבית הישראלית – אם היא מבשלת לעיתים תכופות- היא שהכלים ומצרכי הבישול במטבח צריכים להיות זמינים ובהישג יד. נכון מאד! ודווקא בגלל זה, מטבחם של הבשלנית (או הבשלן. גם זה קורה) צריך להיות ריק מכלים וממצרכי בישול מיותרים, שסותמים את המטבח וחוסמים את הגישה לאביזרים ולמצרכים הנחוצים באמת. וממש אין צורך לתאר עד כמה הם מאריכים את הפעילות במטבח ומקשים על תפקוד הבשלנ/ית. שלא לדבר על הכסף הרב שמתבזבז עליהם.
אז הנה מספר עצות לסילוק הבלגן הנצחי במטבח ולייעול מלאכת הבישול:
- כלל הזהב במטבח-כמו בשאר חדרי הבית- הוא: מה שלא רואים לא קיים.
אם המחבת לטיגון הסטייקים שלי, שאותה קניתי בהון כסף, קבורה בתחתית המגירה מתחת להר של סירים ומחבות – אני לא אגיע אליה. יכול להיות שאף לא אזכור, שהיא קיימת. וכך, לא רק שלא אשתמש בה, אלא שהיא תהפוך לחלק מהבלגן במטבח.
אם צנצנת החרדל שלי מסתתרת במעמקי המקרר, מאחורי תילים של מוצרי מזון, אני לא אשתמש בה. וסביר להניח, שאגלה אותה זמן רב לאחר שתוקפה יפוג.
ולכן: חובה לסדר את כלי המטבח ומוצרי המזון, באופן שהם ייראו לעין. מה שנסתר מהעין- לא קיים. - זכרו שניתן להעמיד על הכיריים לכל היותר 4 סירים ו/או מחבתות בו בזמן. ושניתן לאפות בתנור, לכל היותר 2 או 3 מאפים בעת ובעונה אחת (וגם זאת בהנחה שלתנור יש מספר מדפים).
לכן, מומלץ להיפטר מסירים, מחבתות, תבניות אפיה ושאר כלי בישול מיותרים. הוציאו את כל כלי הבישול שלכם מהארונות ובידקו – במי מהם אתם משתמשים באמת ומי מונח במגירות כאבן שאין לה הופכין. היפטרו בלי רחמים, מאותם כלים מיותרים. את שאר הכלים – סדרו ע"פ מידת השימוש שלכם בהם . הקפידו לסדר אותם כך, שתוכלו לאתר אותם ולשלוף אותם במהירות מהארון. - אותו כנ"ל לגבי כלי מטבח קטנים – מיותר לחלוטין להחזיק במגירה שלושה קולפני ירקות (ששניים מהם כבר החלידו). אין שום צורך לאגור 15 כפות עץ וארבעה מערוכים. צמצמו למינימום את מספרם של כלי הבישול הללו. זכרו: צריך רק אחד מכל סוג. ובמקרים נדירים- שניים.
- החזיקו לכל היותר 2 מערכות סכו"ם. אחת- לשימוש יומיומי והשנייה – לאירועים חגיגיים. והשליכו לפח בלי מורא כלי סכו"ם בודדים, מחלידים, ישנים, כפופים וכו…את כלי הסכו"ם הנותרים- סדרו במגירה עם תאים בקבוצות (סכינים, מזלגות, כפות, כפיות, מזלגות לעוגה וכו'…).
- היפטרו מכלי אוכל ושתיה שאינם בשימוש. בידקו באילו צלחות/ קערות/ כוסות/ ספלים וכו'… אתם משתמשים ביום יום לשימוש שוטף ולאירוח. ותרו על השאר. השאירו ברשותכם סט כלים חגיגי אחד. מומלץ לרכוש כלי אוכל שיתאימו לכלים אחרים, בשיטת המיקס-אנד-מאטץ' ובכך למקסם את השימוש בכל הכלים ולחסוך מקום בארונות.
- רוקנו את המקרר והמקפיא והשליכו את כל מצרכי המזון, שפג תוקפם, או כאלה שאינכם משתמשים בהם. מקרר עמוס הוא מוקד איום ונורא של בלגן. והמצב במקפיא- שאותו אנחנו פותחים פחות- גרוע אף יותר. אפשר למצוא שם מוצגים מוזיאוניים של ממש.
לאחר מכן, חלקו את מדפי המקרר ל"יחידות אכסון" נפרדות: במדף אחד מומלץ לאחסן מוצרי חלב, באחר- מוצרי בשר וסלטים וכדומה.
הקפידו לקנות רק את כמויות המזון, שדרושות לכם ולא יותר. הסטטיסטיקות מוכיחות, שאנחנו משליכים מוצרים רבים בלי שהשתמשנו בהם כלל ומבזבזים בכך אלפי שקלים לשנה. לכן, אל תתפתו לקנות אריזה של 6 מעדני חלב. קנו אחד או שניים. אל תקנו שלושה ק"ג עגבניות. הסתפקו בקילו וחצי. - רוקנו את מדפי התבלינים, אבקות המרק, הקטניות ושאר מוצרי הבישול היבשים. השליכו לפח כל מוצר שפג תוקפו. הוא מסוכן לאכילה. היפטרו ממוצרים מיותרים, גם אם הם עדיין בתוקף. את שאר המוצרים- סדרו בארונות באופן שתראו אותם ותוכלו לשלוף אותם משם בקלות.
צנצנות תבלינים, שבהן השתמשנו פעם אחת בלבד (תערובת צ'טני טחון לקארי,ראס חנות ושאר השמות האקזוטיים) הן מפגע מטבחי ידוע. הן נוטות להצטבר ולסתום מגירות שלמות. הפתרון: לקנות בחנויות התבלינים (ששוכנות כיום כמעט בכל סופר) כמויות קטנות מאד של התבלינים הללו, שיספיקו לבישול חד פעמי. כך גם נהנה מתבלינים טריים, איכותיים וזולים וגם נמנע בלגן יקר ומיותר במגירת התבלינים.
והערה לסיום:
בניגוד לדעה שעבודה איטית וסבלנית והצלחה קטנה מעודדת להמשיך, אני לא מאמינה בשינויים הדרגתיים, אצל מי שנוטים לצבור חפצים מיותרים.
אני טוענת, שדווקא שינוי דרסטי, יכול לחולל נפלאות. גישה של "לרוקן מגירה פעם בשבועיים" אינה יעילה לאותם אספני חפצים כפייתיים. היא מעודדת אותם להמשיך ולא לעשות כלום, לצבור עוד ג'אנק ולהיחנק בבית, שכבר אינו בית אלא מחסן.
האנשים האלה זקוקים לטיפול בהלם!
הם חייבים לראות ולהיווכח באופן דרסטי, עד כמה היפטרות מג'אנק ומחפצים מיותרים תשפר את איכות חייהם.
לכן, אני ממליצה לאותם אספנים כפייתיים להזמין הביתה שירות של סידור חפצים וארגון ארונות, או איך שקוראים לזה. יש בישראל חברות שמתמחות בכך והשירות הזה שווה כל גרוש. ולהשתתף באופן פעיל, בריקון הבית מחפציו המיותרים. ובלי רחמנות. רק כך אפשר באמת להיפטר מזבל ולפתוח בחיים חדשים וקלים יותר.