המבצעים המוצעים לנו בחנויות מאד מפתים. יחד עם זאת, פעמים רבות מדובר במלכודת שבסופו של דבר עולה הרבה יותר – מתי מגלים את זה? בדרך כלל כשעוברים דירה ואז מוצאים 3 בקבוקי שמן זית ש"נעלמו" בתוך המזווה ושקית עם בגדים ל"עונה הבאה" שנשכחו ולא נלבשו.
————————————————————–
מתי בפעם האחרונה קניתם משהו במבצע בסופרמרקט? סביר להניח שזה קרה לא מזמן, אולי אפילו בקניות של אתמול. בכל חנות יש הצעות מפתות שגורמות לנו לצרף לעגלת הקניות עוד ועוד מוצרים: 3 קופסאות של קפה במחיר מבצע, 2 רטבים ואחד נוסף בחינם – ואין לזה סוף.
הבעיה היא שאנחנו בדרך כלל לא זוכרים מה קנינו וכמה, וכך מצטברים אצלנו המון מוצרים שמגיעים לפח משום שעד שנזכרנו בהם, פג תוקפם – וזה קורה, בדרך כלל, רק כשאנחנו עושים סדר או אורזים את כל מה שיש בארונות לקראת מעבר דירה.
"מעבר דירה מתחיל מספר שבועות לפני יום המעבר, כשבמקביל לכל הסידורים הקשורים בניירת ובירוקרטיה, אנחנו צריכים לארוז את כל מה שיש לנו בבית, לסמן את הארגזים, לדאוג לערום אותם בקבוצות מתאימות, לשים לב למה ששביר ולדעת מה נפרק קודם – תהליך לא פשוט שעלול להיות מתסכל, בעיקר כשתוך כדי אריזה אנחנו מגלים שיש לנו המון דברים ששכחנו מהם ועכשיו אנחנו צריכים לזרוק אותם מסיבות שונות", אומרת רונית גור, הבעלים של דוקטור סדר המתמחה בהפקת מעבר דירה.
קל מאד להגיע למצב שבו הארונות שלנו עמוסים בכל טוב ומלאים במוצרים בכמויות ששכחנו להשתמש בהם, וכך, כשאנחנו בעיצומו של תהליך האריזה, אנחנו מגלים לפתע בדלת המקרר 4 בקבוקי רוטב שהשתמשנו בהם פעם אחת, בארון שוכבות 5 שקיות פסטה משובחת שנקנו במבצע וערימת שניצלים גבוהה מתחבאת במקפיא – וכולם פגי תוקף.
"אם תעשו חישוב כספי של ההוצאות ששולמו על כל מה שפג תוקף – התוצאה שתקבלו היא סכומים גבוהים שפשוט בוזבזו, וזאת משום שאנשים קונים במבצע מתוך מחשבה שהם חוסכים, אך בסופו של עניין, מפסידים", אומרת גור. "קחו לדוגמה את מבצעי 'בלאק פריידי' שמציעים לנו המון דברים במחירים מיוחדים, נכון, זה מלהיב ומרגש ונשמע מצוין, אבל מתי השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא 'האם אתם באמת צריכים את כל זה?'."
ארון התרופות הוא דוגמה נוספת למלכודת למוצרים פגי תוקף – בעיקר כאלו שאינם תרופות, כמו טבליות להקלה על כאב גרון, משחות ללא מרשם וכדומה שעלותם גבוהה ובשל חוסר ארגון וסדר, אנחנו רוכשים עוד ועוד מהם, בלי לדעת שכבר יש לנו מספיק בארון. אגב, במקרה של תרופות מרשם שפג תוקפן, לא לוקחים סיכון ולא נוטלים אותן, אבל גם לא משאירים אותן כחלק מהבלגן.
התגית עוד מחוברת לבגד
ארון הבגדים הוא מקום נוסף בו הבלגן עלול לעלות לנו ביוקר, בעיקר כשאנחנו קונים במבצע, לעונה הבאה ולשנה אחרי בשביל הילד שעוד גדל.
מעבר דירה, שמצריך ריקון מוחלט של הארונות, הוא בדיוק הזמן שבו אנחנו גם מוצאים את כל השקיות שנדחקו אל אחורי המדפים ובהן בגדים חדשים שנקנו במבצע ונשכחו – ועכשיו משנמצאו, הם כבר לא מתאימים לא לעונה ולא לגודל של מי שעבורו נקנו. ושוב אנחנו משלמים ביוקר על מבצע.
כיצד נוכל להימנע ממצב כזה?
"כשמדובר בארון הבגדים – בין אם עוברים דירה ובין אם עושים סדר", אומרת גור, "יש כמה שאלות שעלינו לשאול את עצמנו:
"האם הבגד הזה משמש אותי? באיזו תדירות הוא משמש אותי ולמה יש לי אותו – כי קניתי ואני נהנית ממנו, קניתי כי אני לא יודעת מה עבר לי בראש, כי הוא עלה המון כסף ומה פתאום לזרוק?
"צריך לפעול בשיטת האלימינציה – קודם כל להוציא את מה שאוהבים – כי זה בטוח נשאר איתנו. לאחר מכן, צריך לעשות אלימינציה הפוכה – ממה אני מוכן להיפרד, קודם כל מדברים שיש בהם חורים, יש עליהם כתמים, הגומי כבר לא מחזיק וכן הלאה.
השלב הבא הוא לשאול את עצמך, מה נראה עלי טוב, מה כבר לא באופנה, מה לא ארצה ללבוש יותר לעולם וכן הלאה."
"בשורה התחתונה", אומרת גור, "צריך להסתכל על הבית כעל עסק, בעיקר כשיש ילדים. יש אזורים קבועים למוצרים מסוימים, לא משאירים אריזות פתוחות ופותחים עוד אחת, ובכל פעם שהולכים לקניות עושים רשימה בהתבסס על מה שיש במקרר, במזווה ובארונות – כך נמנעים ממבצעים ובזבוזים."