תכנון מדוקדק, עמידה ביעדים, דבקות במטרה ושלל טיפים ועצות יביאו אותך לליל הסדר עם בית מאורגן ונקי, אחרי ביקור במספרה ואפילו שנת צהריים
לקראת הפסח נדבקים כולם באלרגיית הסדר והניקיון. בין אם את מבערת את הבית מכל גרגר חמץ או שזהו המועד השנתי שלך להתחדשות, סידורים וניקיונות, צפויה לך עבודה קשה ומפרכת. רונית גור, מנכ"ליתומייסדת חברת "דוקטור סדר", המתמחה בהפקת מעברי דירות וסידורן בנתה תוכנית לסידור הבית בשלושה שבועות. אם תדבקו בתוכנית הזאת תמצאו את עצמכם במספרה בערב החג.
התוכנית מבוססת על שלושה עקרונות: הראשון – לכל חדר ואזור בבית נכנסים פעמיים. פעם ראשונה בשבוע הראשון כדי לערוך סדר וניקיון יסודי, ובשבוע האחרון כדי לנקות מלכלוך ומשאריות חמץ. השני – אתם לא צריכים לקחת ימי חופשה ייעודיים לניקיון וסדר או לוותר על ימי השישי לטובת העניין. אתם פשוט צריכים להוסיף לזמן בו אתם מבצעים את מטלות הסידור והניקיון היומיים שלכם פינה אחת בהתאם לטבלה שהכנת מראש. חלוקה הגיונית תעמיס עוד כחצי שעה לכל יום ביצוע.
והעיקרון הסודי השלישי, מותר לוותר. אם החלונות והתריסים לא ימורקו, השמיים לא יפלו, או אם לא תספיקו לעבור על כל הארונות,לא נורא, אפשר גם אחרי החג ולא, זה לא אומר שברגע הזה ויתרנו על הכל).
השבוע הראשון:
הכנת תכנית עבודה מסודרת וחלוקת הבית לאזורים: כמו בכל פרויקט אחר, גם בסידור וניקיון הבית צריך להכין טבלה מפורטת של כל המטלות הנדרשות: חדרי הבית, מה צריך לנקות בכל אחד מהם ומתי המועד המדויק לביצוע של כל מטלה.
שריון העוזרת – אם אתם מברי המזל שיש להם עוזרת בית בהישג יד – תדאגו לשריין אותה ליום שלפני ערב החג. זהו מועד מבוקש ביותר ומשיג אותו מי שזכר להיערך מראש או המרבה במחיר. אם העוזרת פוקדת את ביתכם בצורה קבועה, תדאגו בשלב הכנת הטבלה לקבוע על מי מהמטלות היא אחראית ולעדכן אותה בהתאם.
מטבח:
- מזווה, מקפיא ומקרר: עברו על תכולת המזווה, המקרר ובעיקר המקפיא, ורכזו מוצרי חמץ שכדאי לאכול ולחסל בשבועות הקרובים
- במרבית הבתים היום תא ההקפאה נמצא למטה בצורת מגרה או מגרות.
אני ממליצה לסדר את התכולה כשהיא עומדת כמו ספרים. חבילות שניצלים קפואות, סנפרוסט ,בשר טחון, כך לא ייווצר מצב שחבילת שניצלים תישכח ותקפה יפוג.
מומלץ להקצות במקפיא שטח לקופסת תבלינים ,במיוחד אלה שמביאים מחול ולא משתמשים תדיר. קופסא עליה כתוב בטוש לא מחיק מה היא מכילה.
מגש ארוחת בוקר/ארוחת ערב. בבתים עם ילדים ארוחת בוקר וערב הם עניין של רוטינה ושגרה. מומלץ להכין מגש עם כל מה שתמיד שמים על השולחן , אשר בנוחות להוציא ולהכניס חזרה, ממקום קבוע, לא פותחים חמש צנצנות טחינה או ריבה כי לא ראינו את הקודמת, ולא צריך להחזיק מלאי גדול כי לקראת סיום אתם תדעו ותוסיפו לרשימת הקניות. - תאים שכבר רוקנו ונוקו – יישארו נקיים מחמץ. זוהי הזדמנות מעולה לרענן מלאים.
- ברשימת הקניות הורידו את החמץ. אל תקנו עד פסח שום דבר מאכל שלא ממש נחוץ או שלא ייאכל עד פסח. לא כדאי להתפתות למבצעים הרבים ברשתות שגם הן מעדיפות לחסל את החמץ: וופלים, פסטה, קמחים, דגני בוקר, דברי מאפה, חטיפים וכיו"ב.
- כדאי לבשל מה שאפשר מתוך החמץ שקיים במקפיאובמזווה, לחלק לכלים חד-פעמיים ולהקפיא. חשוב לרשום מה יש בכל כלי- כשלחוצים – כל דקה חשובה, וההרגל הזה יכול לשמש אותנו בהמשך כל השנה. כמה מנות או ארוחות קפואות כאלה תסייענה בתקופה האחרונה שלפני פסח,כשממש אין זמן להכין אוכל לשבת או אפילו באמצע השבוע, גם נעזור לעצמנו לקראת ימי ערב החג העמוסים –וגם נכלה את החמץ ולא נזרוק מזון לפח.
- סידור ארונות המטבח לפי נושאים: בד"כ אנחנו מסדרים את כלי המטבח לפי סוגים: מחבתות, סירים, תבלינים, כלי הגשה וכדומה. כדאי לנסות לסדר את המטבח לפי סוגי מאכלים. לדוגמא, אם אתם מחובבי הבישול היפני, הקצו מגרה או תא לכל הכלים, התבלינים, כמו סאקה, וואסאבי, מירין, חומץ אורז, מקלות אכילה, מחצלת גלגול, כלי אידוי מבמבוק ואחרים, שדרושים לכם לצורך הכנתו. סגרו בקופסא שקופה שעליה תרשמו 'יפני' את כל ה"קטנים". כך בכל הזדמנות לא תיאלצו לפתוח את כל המגירות והארונות שבמטבח, אלא להוציא קופסה אחת בלבד. כך תוכלו גם להקצות קופסא לטובת הכנת קינוחים ולהכניס לתוכה את הברנר של הקרם ברולה, רכז פירות יער, גלוקוזה ,שוקולד בלגי, צבעי המאכל וכלי ההגשה המיוחדים של המנות האחרונות.
- כלים חד פעמיים: השימוש בכלים חד פעמיים נפוץ במקומותינו בעיקר בקרב האוכלוסייה הדתית והחרדית. אבל, בתקופה שלפני ובתוך החג –זה יכול להיות פיתרון יעיל ונוח לכולם. הכינו מלאי צלחות חד"פ פשוטות, כוסות, סכו"ם, מפות וגם תבניות לחימום, לא לחמש שנים אלא כזה שיספיק לעשרה ימי שימוש, ויעזור לנו בתהליך הכשרת המטבח.
אזור המגורים:
זה הזמן גם לנקות ולסדר את הספריות ברחבי הבית. את הספרים מומלץ לסדר ע"פ הגובה והצבע. זה מכבד את הספרים ומעניק מראה רגוע ומסודר. זה לא סותר את הצורך לחלק לנושאים. עדיין כל נושא יכול להיות מסודר גם אסתטית.
חדר העבודה:
הזדמנות מעולה לאסוף את כל התיקים שקיבלתם בימי עיון, תערוכות ופגישות ולרוקן אותם. למיין לזרוק זבל , ולסדר את מה שחייבים לשמור. לנער מכל החמץ ולהחליט שאולי לא חייבים 24 תיקים, ואפשר ונח להשתמש רק בשלושה.
אשר לניירת.
כדאי להכין קלסר דק לכל אחד מבני המשפחה ובו מסמכים שנשמרים לעולם כמו תעודות לידה ,תעודות על לימודים, וכדומה.
עוד קלסר דק למסמכי בית ששומרים לתמיד כמו בעלות על דירה, וכדומה.
מסמכים שוטפים מהבנק,אשראי חברת חשמל וכדומה מומלץ לבקש לקבל ישר לתבת המייל ושם לשמור אותם שנה.
הרעיון הוא להפריד כל נושא תיוק לקלסר דק וקל לתפעול. קלסרים גדולים הם כבדים מסורבלים ומתאימים רק למי שנהנה מזה…..
מסמכי ארנונה וביטוח לאומי כדאי מאד לשמור לנצח נצחים. ניירת לא חיבת להיות הר מפחיד. פגישה שבועית עם הנירת בת חצי שעה קבועה. תפתור את הבעיה בקלות.
הרגלים חדשים:
בכל השנה, גם מבחינה חינוכית ותרבותית – כדאי להרגיל את בני הבית לאכול רק במטבח, ובפינת האוכל. לקראת פסח, בעיקר לאחר שחלקים מסוימים בבית כבר נטולי חמץ, חשוב במיוחד. אם יש ילדים בבית, הכינו חטיפים ועוגיות כשרים לפסח. אלה מופיעים בחנויות לפחות מספר שבועות לפני החג. אכלו את הארוחות רק במטבח, אם זה אפשרי, ולפני שיוצאים ממנו- את הבגדים.
או הגדירו טריטוריית חמץ. רק בתוך טריטוריית החמץ , אנחנו אוכלים עד ערב החג.
השבוע השני:
אם אתם עובדים לפי תוכנית העבודה המסודרת, אתם כבר באמצע הדרך להגשמת המטרה. זה בהחלט שבוע עמוס, אבל מתגמל. בסופו יהיו לכם כבר לא מעט חדרים מוכנים לפסח. לא לשכוח על איסור הכנת החמץ והבלגן לתוך האזורים שכבר סיימתם. סמרטוט על הרצפה ואבק ביום שלפני החג והם מושלמים.
מטבח:
- כל 'המאחורי' – זה הזמן להזיז חפצים כבדים במטבח. מקרר, מדיח, מיקרו גל, מתקן מים, מכונת קפה וכדומה ולנקות מאחוריהם.
- רשימת קניות ובנית תפריט לערב החג. משימה חשובה שכדאי להכין מראש. מה שאפשר לקנות מראש- כדאי. יחסוך עמידה בתורים ביומיים שלפני החג. כיוון שהמקפיא והמזווה כבר נוקו וסודרו- אפשר לקנות את מרבית הדרוש כעת.
- זהו גם הזמן לנקות ולאפסן את כל מכשירי החשמל שאינם משמשים אותך במהלך החג: מיקסר, מג'ימיקס טוסטר, וכדומה.
חדר ארונות / ארון הבגדים:
ארון המצעים: את המצעים מומלץ לקפל לפי סטים ולהכניס כל סט לתוך ציפיה. כך לא תבלו דקות ארוכות ומיותרות בחיפוש אחרי הציפה שמתאימה לסט שהוצאתם ותבלגנו את כל הארון תןך כדי החיפוש.
- בגדים – מאחר והמוח שלנו בנוי לחשוב אוטומטית, לפי תבניות והרגלים, מומלץ לנהל שיגרת צבעים בארון התליה. קנו את קולבי הפלסטיק הצבעוניים וחלקו אותם לפי נושאים: כחולים למכנסים, אדומים לחולצות, צהובים לבגדי ערב, ירוקים לשרוול קצר וכו'.
- עדיף לכבד כל בגד ולתלות אותו בנפרד על קולב משלו, אבל אם אתן נאלצות להיכנע לאילוצי מקום, חברו בין בגדים שתמיד אתם לובשים ביחד כסט.
- גוזיות וחזיות – גוזיות כדאי לגלגל ולהעמיד בתוך המגירה. חזיות כדאי לפרוס ולהניח אחת חופפת לשניה, כמו דומינו. כך צורתן לא תיפגע וניתן יהיה לראות את כולן ולהשתמש שווה בשווה.
- גרביים – ישנן שיטות רבות לקיפול גרביים, המוצלחת שבהן דומה לצורה בה הם מתקבלים בזמן רכישתן (כשהן תחובות אחת בתוך השנייה בצורה ארוכה ושטוחה). קיפול וסידור הגרביים במגירה בצורה עומדות תבטיח מגירה מסודרת ואפשרות בחירה ממקום שבו את רואה את המבחר ולא נוברת בתוך ערימת כדורי גרביים מגולגלים.
- מגפיים – לרוב הנעליים מוצאים פתרונות במגרות נעליים, או בארון נעליים יעודי. אבל מגפיים גבוהות מהוות בעיה ויש נטייה לדחוס אותן לארון התלייה. מומלץ לדחוף לכל מגף שבועון מגולגל. כך המגפיים לא תאבדנה מצורתן ואפשר יהיה להעמיד אותן בצורה מסודרת ופרקטית בארון.
- תכשיטים – תכשיטים קטנים כדוגמת עגילים, שרשראות עדינות, טבעות קטנות וכו' ניתן לסדר בתוך קופסאות המיועדות לתרופות. הן לרוב שקופות ואינן תוספות מקום רב כדוגמת קופסאות של ברגים. כמו כן הן מאפשרות לאפסן כל תכשיט בנפרד, ולמנוע שריטות וחיכוכים.
חדר הילדים
- ארון: זהו המקום להנהיג בלגן מסודר. עד גיל מסוים אין לצפות מהילד שידע לשלוף פריט מהארון מבלי להפוך אותו לחלוטין. לכן, כדאי לוותר מראש ולא לקפל את הבגדים. תחתונים, גרביים, גופיות, פיגמ'ות ואפילו מכנסי טרנינג, לא זקוקים לגיהוץ ולקיפול. הסתפקו בלהכניס לתוך הארון סלסילות לכל אחד מסוגי הפריטים. כל עוד הם יישמרו בתוך הסלסילה יתקבל מראה מסודר ונעים. חוב מכך, גם אתם וגם הילדים תוכלו להתמצא בארון.
- משחקים: את משחקי הילדים רצוי לאפסן בקופסאות שקופות או מחוררות שיאפשרו לילדים לראות מה יש בתוכן. לקטנים יותר מומלץ להדביק מדבקה עם ציור של תכולה מרכזית כגון: בובות, כלי רכב, קוביות משחק וכדומה. אם יש אפשרות, כדאי להוציא בכל פעם רק חלק מהקופסאות – מה שיאפשר לילדים להתעמק יותר בכל משחק ויקל על סידור הפריטים חזרה לקופסאות אחרי שהם מסיימים.
את ניקיון הצעצועים כדאי לחלק לכביסים או רחיצים. כל בובות הבד והפרווה תישלחנה אל מכונת הכביסה. צעצועי הפלסטיק ייכנסו לגיגית או לאמבטיית מלאת סבון. כל היתר יאופסן עד אחרי החג.
ההכנות לחג הן דרך לרתום את כל בני הבית לעשייה משותפת. גם ילד קטן יכול לעזור למלא מכונת כביסה בבובות פרווה, וכמובן לעזור למיין. להבין שאפשר למסור לתרום שלא חייבים לשמור הכל, שכולם שותפים ליצירת החג בבית.
חדר האמבטיה:
- זה הזמן לזרוק את כל המגבות הישנות והקרועות שמשמשות אותך בזמן צביעת השיער או הורדת שיערות הרגליים ולהתפנק במגבות חדשות.
- סידור המגבות – את המגבות אפשר או לגלגל או לקפל ולהניח כשהן עומדות (ולא שוכבות) בארון. סידור כזה יאפשר גם ניצול שטח טוב יותר וגם מעקב אחרי מלאי המגבות שברשותך, כל שלא תתקעי בסופו של דבר כשהגעת לתחתית הערימה ויש בידייך רק את שלושת המגבות הבלויות שלא זרקת בסעיף הקודם.
- קוסמטיקה – השלב הראשון מחייב מעבר על כל המוצרים שברשותך והשלכה של כל הבקבוקים הריקים, המסקרות היבשות, הצלליות המתפוררות וכדומה. לאחר, מומלץ
- לבחור כלי דקורטיבי ולהעמיד בו את כל המוצרים כדוגמת איילי נרים, עפרונות, תוחמי פה וחבריהם. את יתר המוצרים כדאי לחלק בהתאם לשגרת הטיפוח שלך: קופסא לבוקר, קופסא ללפני השינה, קופסא לטיפול 10,000, קופסא עם המוצרים לצביעת שיער, הורדת שיער וכו'.
השבוע השלישי והאחרון:
אם חילקתם את העבודה נכון, לא התבטלתם, וסימנתם בכל יום "V" על פינה נוספת, הרי שאתם עומדים בפני השבוע הקל. עוד רגע הגיע הזמן לערוך את הקניות לחג, לשמור על הקיים ולא לשכוח גם להזמין תור לספר לערב החג.
- בשבוע הזה אוכלים רק באזורים מוגדרים, מתנערים מפרורים ואפילו עוברים לאכילה של פיתות שאינן מייצרות פירורים.
- מוצרי ניקיון – זה לא הזמן לחסוך. השקיעי ברכישת מוצרים איכותיים שיחסכו לך עוד שפשופים מיותרים ויקלו עלייך את העבודה.
- ילקוטים ותיקי גן: זה הזמן לרוקן את תכולת התיקים. לזרוק פירורים של עוגיות וחטיפים ולכבס. הילדים כבר בחופש ומזג האוויר מתאים.
- הגיע הזמן גם להוציא את כלי הפסח ולהעבירם לאחד האזורים שכבר נוקו והוגדרו ככשרים לחג. את הקניות לחג כבר אפשר לאפסן במזווה במדפים שניקיתן בשבוע הראשון ונותרו נקיים ומבוערים מחמץ במיוחד עבור היום הזה. ביתרת הימים שנשארו תוכלו לנצל את הכלים החד פעמיים שרכשתם, בזמן בו אתם מאפסנים את כלי האוכל של היום יום ובטרם פרקתם את כלי החג.
- יום לפני ערב החג הוא המועד האחרון לאכילת חמץ באזור המוגדר בבית. בסיומו זהו הזמן לניקיון הסופי של הבית. שטיפת רצפות, אבק, שטיחים וכו'. אותו סדר שאתם עושים בכל שבוע, שהרי כל הבית כבר מוכן ומזומן.
- ערב החג הוא זמן אידיאלי לקיצורי דרך מהבחינה הקולינרית – צאו לאכול בחוץ. הזמינו משלוח הביתה. אל תיצרו לעצמכם בלגן וכלים מיותרים.
חג שמח!