מחבר/ת : חולת סדר
למתחילים, לקרוא את שרשורי וקבצי העצות, להפנים לאט ובהדרגה ולהתחיל ליישם, גם בקטנה, ברמה של להיפטר מפריט מיותר אחד או שניים.
אופציה למתקדמים, שרוצים להיפטר מהג'אנק מהר: פשוט לעשות מבצע של פינוי-ניקוי חדר, בתמיכת הפורום. אין לכם מושג כמה שזה יעיל…מפנים את הג'אנק, מעדכנים ומתייעצים…
כמה עצות חינם מניסיוני כמסדרת ומרוקנת כפייתית (אני שונאת בלגן וחפצים מיותרים בבית):
- לקנות רק את הפריטים הנחוצים לנו ולא יותר– חשוב לזכור, שאנחנו לא במצור ולא תחת אש. אין צורך לגדוש את המזווה ב30 קופסאות טונה, רק בגלל שהן במבצע. כדאי שנשאל את עצמנו, אם אנחנו בכלל אוהבים טונה. וגם אם כן- נסתפק בקניית קופסה או שתיים. כדאי לזכור שכל עוד ויליגר וטונה יונה לא פשטו את הרגל, הם ימשיכו לספק טונה לאזרחי ישראל גם בעתיד. (ולמי שלא הבין: טונה זאת רק דוגמא ).
- להיזהר ממגירות! -לחפצים יש נטייה להיעלם בזויות המגירות ולנו, באופן טבעי, יש נטייה לא לפתוח מגירות עד הסוף ולא לחפש ביסודיות, מתחת לערימת הבלגן, אם החפצים הנחוצים לנו נמצאים שם. מגירות ( ולא אחת גם מדפי ארונות) הן אבן נגף למי שמנסים להיפטר מבלגנים מיותרים. הפתרון לבעיה הוא כפול: א- לרוקן את המגירות ולהחזיק בהן באופן מסודר רק מעט פריטים הכרחיים. ב- להניח חפצים שנוטים להיעלם במגירות במקום גלוי ונגיש . זאת עצה יעילה ביותר לילדים ולאנשים שמחזיקים משרדים ביתיים ואף פעם לא מוצאים עפרונות, סרגלים, טושים, מחקים וכו'…
- להתיידד עם הצפרדע- וכוונתי היא לפח הגדול והירוק ששוכן בחדר האשפה של הבניין. כל יום צריך לרוקן אשפה. ולא להסתפק רק באשפה השוטפת, אלא לצרף אליה- מדי יום ביומו- זבל מיותר שהצטבר בבית: עיתונים, בגדים ישנים, ספרים שלא קראתם כבר שנים, ניירת, כלי מטבח שתופסים מקום מיותר בארונות המטבח ומה לא.
- להקפיד על כלל הזהב: מדפים חצי ריקים. בין אם מדובר בארונות, במקרר , בשידה או בכל מתקן אחסון או אפסון אחר בבית. מדפים גדושים= בלגן מיותר. הקפידו על ארונות ומקרר חצי ריקים. כך גם תימנעו מבלגן וגם תראו מה יש לכם ומה חסר לכם.
- לא לאגור בבית בגדים לעניים– לעניים יש מספיק צרות בחיים גם בלי הזבל שלכם. לכן, אל תאגרו בארונות בגדים, מתוך כוונה טובה לתרום אותם בעתיד. זאת נוסחת פלא לצבירת ג'אנק לנצח. אתם רוצים לתרום? נפלא! הכינו שקית זבל, מלאו אותה בכל מה שבכוונתכם לתת וכבר באותו יום העבירו אותה למוסד הצדקה החביב עליכם. לעולם , אבל לעולם, אל תתנו לתרומות כאלו להישאר בביתכם יותר משעות ספורות.
- צמצמו את מספר הארונות ומתקני האחסון בביתכם– זכרו, שעודף מתקני איחסון בבית מזמין אגירת חפצים מיותרים. וחמור מכך: הוא סותם את הדירה ומצמצם את מרחב המחייה שלכם. לכן, במקום לבזבז אלפי שקלים על ארונות נוספים, לכו על הנוסחה ההפוכה: מיעוט ארונות. ודאגו לכך, שרק מה שנכנס לארונות הללו יישאר ברשותכם. ואת השאר- תעבירו בדחיפות לצדקה, לצפרדע וכו'…
אני מיישמת את כל העצות הללו בביתי והתוצאות מצוינות.
הנה עוד כמה עצות, שלקוחות מנסיוני האישי וגם מנסיונם של אחרים:
1. אחד יוצא אחד נכנס– קניתם חולצה חדשה? מכנסיים? זוג נעליים? אולי סט כלים חדש למטבח? נהדר! היפטרו לאלתר מחולצה/ מכנסיים/ נעליים וכו..ישנים ולא שימושיים. אם אפשר- אפילו משניים מאותו סוג.
2. להיפטר בלי סנטימנטים מ"חפצים סנטימנטליים"- חפצים סנטימנטליים הם כל אותם בגדים/ תמונות/ ציורי ילדים/ סרוויסים ישנים/ רהיטים בלויים ושאר שמונצעס שסותמים לנו את הבית ואת החיים, רק בגלל הזיכרונות, שהם נושאים איתם. חשוב לזכור, שהסיבה האמיתית, שאנחנו לא משתחררים מהם היא לא סנטימנטים אלא פחד. אנחנו נורא פוחדים, שאם נזרוק את חליפת התינוק של הבן שלנו מהברית, לא נזכור את האירוע (או את הילד בן השבוע). כנ"ל הסרוויס המיושן, עם 80 החלקים מבית ההורים. אם נעביר אותו לצדקה, איך נזכור את הארוחות המשפחתיות מלפני 30 שנה?
אבל, זאת אשלייה בלבד. אנחנו זוכרים את יקירינו ואת האירועים החשובים בחיינו לא בגלל החפצים, שקשורים אליהם, אלא בגללם-הם. הזכרון הוא החשוב ולא החפץ, שנלווה אליו. ולכן, אין צורך להחזיק בחפצים מיותרים וחסרי תועלת. הזיכרונות והסנטימנטים ימשיכו לעבוד אצלנו בלב ובראש גם בלעדיהם.
אבל בכל זאת, אי אפשר וגם לא צריך להיפטר מכל החפצים הסנטימנטליים, שמלווים אותנו לאורך חיינו. מה עושים? איך מתמודדים עם הבעיה המאוד לא קלה הזאת?
הפתרון נמצא במיון: אני מציעה לרכז את כל החפצים הסנטימנטליים באחד מחדרי הבית, לשאול ולענות בכנות, לגבי כל חפץ וחפץ: האם אני באמת חייב/ת שהחפץ הזה ימשיך להיות בבית? האם אני לא אוכל להסתדר בלעדיו?
סביר להניח, שתגלו שחלק ניכר מהחפצים מיותרים ותוכלו להמשיך לנצור את הזיכרונות שקשורים בהם, גם בלעדיהם. היפטרו מהם. ועשו את זה מהר, לפני שתתחילו להתלבט שוב.
החפצים הסנטימנטליים, שהחלטתם להשאיר ראויים לכבוד, המגיע להם. לכן, צריך לקבל לגביהם את ההחלטה הכפולה:
א- להציג אותם בגלוי , כך שתוכלו לראות אותם וליהנות מהם מדי יום ביומו.
או ב- לרכז אותם ב"תיבת זכרונות" מיוחדת, שתכיל רק חפצים סנטימנטליים. וחלילה לכם מלדחוף חפצים חשובים כאלה לאיזו שקית ניילון פושטית ולזרוק אותם למחסן. בחרו תיבת עץ גדולה ויפה , שידה מיוחדת או כל פריט אחסון מכובד אחר ושם תאחסנו אותם בצורה מסודרת ואסתטית .
שיטה לארגון הבלאגן הנוסטלגי
מחבר/ת : לילו.
נכון שהשיטה הכי טובה היא לזרוק… אבל לאנשים כמוני, ששומרים את תעודת סיום גן החובה כדאי להשתמש בקופסאות נעליים ולחלק אותן לפי תקופות. ככה זה גם לוקח פחות זמן (כי אפשר לשים את התמונות מהטירונות יחד עם תעודת השחרור בקופסת "צבא", והמיון הרבה יותר פשוט). כותבים מחוץ לקופסה לאיזו תקופה היא שייכת ואז גם נורא קל למצוא את הדברים (מה גם שזה מגן עליהם מפני האבק).
סביר להניח שלא המצאתי הרגע את הגלגל, אבל אתמול מיינתי ארגזים שלמים שעוד נשארו לי לתוך הקופסאות הרלוונטיות- שקיימות אצלי כבר שנים, וזה היה קל משחשבתי.
בכל החנויות לציוד משרדי ניתן לרכוש קופסאות פלסטיק שקופות עם מכסים. והן קלאסיות למשימות האלו.