פתחתם דף חדש, התחלתם פרק ב' בזוגיות והחלטתם שזה הזמן לעבור לגור תחת קורת גג אחת – רגע לפני שאתם מתחילים לארוז, יש לא מעט החלטות שצריך לעשות כדי למנוע מריבות וחיכוכים. רונית גור עם טיפים לארגון ואיחוד של שני בתים לאחד.
—————————————————–
אתם אוהבים, מאושרים יחד ואפילו הילדים של כל צד מסתדרים מצוין אחד עם השני, ואז אתם מחליטים לעשות את הצעד ולאחד את המשפחות שלכם. אבל ההחלטה על מעבר למקום משותף, או מעבר של צד אחד לביתו של השני עלולה להוביל למתחים ומריבות, לא משנה עד כמה הילדים מסתדרים ועד כמה אתם אוהבים.
"מעבר של שתי משפחות לבית אחד הוא תהליך שבבסיסו לא מעט החלטות רגשיות הקשורות פעמים רבות בחפצים שלנו. אנחנו משתמשים בדברים שיש לנו מדי יום ולרוב לא מייחסים להם חשיבות מיוחדת במינה, אבל כשמגיע הרגע להיפרד ממשהו, פתאום אותו חפץ הוא הדבר היקר לנו בעולם וקשה לנו לוותר עליו", מסבירה רונית גור, הבעלים של דוקטור סדר המתמחה בהפקת מעבר דירה.
"ההחלטה על הרבה דברים, מעט דברים, כן צריך ולא צריך היא גמישה והגבולות שלה תמיד רגשיים", היא אומרת. "לא באמת מדובר על צריך ולא צריך – זה עניין של רצון ולכן ההחלטה צריכה להיות מושכלת מתוך חשיבה הגיונית".
גור מסבירה שכדאי להתחיל מהדברים הקלים, בין אם עוברים לבית שבו כבר מתגורר חצי אחד ובין אם עוברים לבית חדש עבור שני הצדדים. "מכשירי החשמל הם הדברים הקלים, הרי לא נגור בבית שיש בו כפל במכשירים מסוג זה, ולכן צריך לקבל החלטה מושכלת של איזה מקרר חדש יותר וטוב יותר, למי יש מדיח גדול ומתקדם יותר, מכונת כביסה, מייבש, מי מהם בעלי צריכה אנרגטית יעילה יותר וכן הלאה.
"גם אין טעם לבזבז כסף על אחסון של הדברים האלו, המוצרים הללו מתחדשים כל הזמן ומומלץ להחליט מראש, שמניחים סכום כסף בצד – אפילו מתחלקים חצי-חצי – והוא יהווה חיסכון במידה והזוגיות מסתיימת וחצי אחד צריך לרכוש את המכשירים הללו עבור ביתו."
המסטינג מהצבא
כולנו בני אדם ולכולנו יש רגשות ומן הסתם לחלק מהמכשירים יש לנו סנטימנטים, כמו הטוסטר שהילדים מאד אוהבים כי הם קנו אותו יחד כמתנה לכל משפחה, והם לא מוכנים לוותר עליו, או סיר ישן שהועבר מדור לדור והוא בעל היסטוריה מכובדת.
"המטרה היא לא ליצור מחסן של דברים לא שימושיים כי יש כמות כפולה מהם", מסבירה גור. "צריך לעבור חדר-חדר ולבדוק מה יש לנו, לבדוק מול הצד השני מה שיש ברשותם ולעשות את החלוקה של מה שנשאר ומה שלא – כדאי להשאיר את הטובים והשימושיים ביותר.
"לגבי חפצים שיש להם ערך רגשי עבורכם, לגיטימי ליצור קופסה או שתיים של חפצים בלי היסטוריה וזיכרונות ולשמור אותם. אמנם קיימת ההבנה שאין להם שימוש, אבל הרגש משתלט וזה בסדר גמור, לא צריך לשפוט – לכל אחד זה מאד אישי".
מצד שני, אומרת גור, אם כבר ברגש עסקינן, הרי שצריך לחשוב על כך שאנחנו מפנים מקום בחיים שלנו לדברים חדשים, אנחנו פותחים דף חדש ורוצים שהוא יהיה מוצלח יותר, ולכן אנחנו גם צריכים להיות גמישים יותר ולהבין שאנחנו הולכים לפצוח בחיים משותפים שבהם נוכל גם לרכוש דברים חדשים ביחד, שיהיו שייכים לכולם במשפחה החדשה.
אם קשה לכם לעשות ויתורים הקשורים בחפצים שלכם, מה יקרה כשבני הזוג יצטרכו לעשות החלטות משמעויות יותר מאשר היכן למקם את כל הנעליים שהיא הביאה איתה או את כל הסוודרים שהוא לא מוכן לוותר עליהם?
פינת הילדים
כשהילדים מצטרפים למיזוג המשפחות צריך לקחת בחשבון מספר דברים, אבל הנחת הבסיס חייבת להיות שלכל ילד צריך להיות המקום שלו, גם אם מדובר בילדים שמגיעים ללילה אחד בשבוע או לכמה שעות מספר ימים בשבוע, ואפילו אחת לשבועיים.
אם אין מספיק חדרים, או שהוא לא נשאר ללון ואין צורך בארון, חייב להיות לו מדף או אפילו מגירה – אלו מספקים עוגן ותחושה שהם חלק מהבית, שהם שייכים ושהם יכולים להתחבר למשפחה החדשה שלהם, מסבירה גור.
"זה דורש המון שיחות משפחתיות, וכן עברנו לבית אחד, זה כיף והתחלה חדשה, אבל זה מצריך גם התפשרות, לקצת פחות מקום. בסופו של דבר, הילד רק מרוויח מזה שהוא לומד לקבל את הזולת, מבין מה היא שיתופיות ורואה שיש התחלות חדשות ויש מקום להתחלק.
"אגב, אם ישנה התנגדות מוחלטת מצד הילדים לוויתור, צריך לבדוק מה עומד מאחורי זה, יכול מאד להיות שצריך איש מקצוע שיסייע, אבל בשורה התחתונה זו צריכה להיות החלטה מושכלת של כמה יש לנו, כמה מקום יהיה לנו ועל מה מוותרים ולהורים, בהחלט, יש מקום לקחת את המושכות ולתת לילדים הגדרות צפופות יותר של 'לוקחים את זה או את זה' – זו החלטה הורית.
"בכל מקרה, אני ממליצה לעשות את ההחלטות בבית הקיים לפני שעוברים, תוך כדי שעושים הרבה מדידות מדויקות בבית החדש ואז אפשר לעשות את החישוב הנכון. תמיד עדיף להבין מראש כמה מקום יש לנו ועל כמה נצטרך לוותר כי לא יהיה מקום. עדיף לדעת מבעוד מועד מה המגבלות כדי שלא שתהיינה החלטות קשות תוך כדי.
"אם קשה מאד לקבל החלטה חד משמעית אז אורזים ארגזים של 'זה ייפרק רק אם יש מקום' וכל השאר זה חובה. השאלה שכל אחד צריך לשאול את עצמו היא 'כמה אתם מוכנים לשלם על עוד מטר נדל"ן כדי לשמור את המכנסיים – והאם זה שווה את זה?"