משנכנס אדר – מרבין בשמחה – אבל משחלף לו פורים כדאי להתחיל להתכונן לפסח, כך, נוכל להגיע לערב החג רעננים, נקיים מסודרים – ושפויים……
את ההכנות לחג נתחיל בכך שמייד לאחר פורים נכין לנו רשימת עשייה והכנות מעכשיו עוד ערב החג.
הכנת המזווה
עברו על תכולת המזווה, המקרר ובעיקר המקפיא, ורכזו מוצרי חמץ שכדאי לאכול ולחסל בשבועות הקרובים.
ברשימת הקניות נוריד את החמץ. אל תקנו עד פסח שום דבר מאכל שלא ממש נחוץ או שלא ייאכל עד פסח. לא כדאי להתפתות למבצעים הרבים ברשתות שגם הן מעדיפות לחסל את החמץ – וופלים, פסטה,קמחים, דגני בוקר, דברי מאפה, חטיפים וכיו"ב.
כדאי לבשל מה שאפשר מתוך החמץ שקיים במקפיא ובמזווה, לחלק לכלים חד-פעמיים ולהקפיא. חשוב לרשום מה יש בכל כלי – כשלחוצים – כל דקה חשובה, וההרגל הזה יכול לשמש אותנו בהמשך כל השנה. כמה מנות או ארוחות קפואות כאלה תסייענה בתקופה האחרונה שלפני פסח, כשממש אין זמן להכין אוכל לשבת או אפילו באמצע השבוע, גם נעזור לעצמנו לקראת ימי ערב החג העמוסים – וגם נכלה את החמץ ולא נזרוק מזון לפח.
השימוש בכלים חד פעמיים נפוץ במקומותינו בעיקר בקרב האוכלוסיה הדתית והחרדית.
בתקופה שלפני ובתוך החג – זה יכול להיות פיתרון יעיל ונוח לכולם. הכינו מלאי צלחות חד"פ פשוטות, כוסות, סכו"ם, מפות וגם תבניות לחימום, לא לחמש שנים אלא כזה שיספיק לעשרה ימי שימוש, ויעזור לנו בתהליך הכשרת המטבח.
בכל השנה, גם מבחינה חינוכית ותרבותית – כדאי להרגיל את בני הבית לאכול רק במטבח, ובפינת האוכל. לקראת פסח, בעיקר לאחר שחלקים מסויימים בבית כבר נטולי חמץ, חשוב במיוחד. אם יש ילדים בבית, הכינו חטיפים ועוגיות כשרים לפסח. אלה מופיעים בחנויות לפחות מספר שבועות לפני החג. אכלו את הארוחות רק במטבח, אם זה אפשרי, ולפני שיוצאים ממנו – מנערים את הבגדים.
ולשאר הבית.
עברו בכל חדרי הבית ורשמו לפניך מה צריך לעשות בכל אחד מהם. כדאי לעשות רשימה מפורטת בכל חדר הרשימה תפרט הן ברמת ה"מה לעשות?" והן ברמת ה"מתי". למשל בחדר ילדים – מיטה, ארון, שולחן כתיבה, ילקוט (חשוב לכבס ילקוטים), שטיח, ארון צעצועים וכד'. מחקו כל מה שכבר נוקה.
מטרת הנקיון המרכזית היא לבער את החמץ. יש הרבה דברים שלא חייבים ואולי גם לא כדאי, לעשות דווקא לפני פסח. למשל סידור וניקוי ארונות בגדים – בדרך כלל אין בהם חמץ וממילא נרצה לחזור על הפעולה כשהאביב יתקדם ומזג האוויר יתחמם. סידור וניקוי כלליים של הארונות הם פרוייקט בפני עצמו ואולי אפשר להשאירם לתום עונת המעבר לאחר החג.
גם את מרבית פעולות השיפוץ הביתיות מוטב לדחות לאחר החג.
כחודש לפני החג אנשי המקצוע יהיו מאד עמוסים – והמחירים בהתאם.
בחדר המגורים, והסלון ניתן דגש על הסיפרייה. נאבק ונשאב ונדיח החוצה את כל הפרורים אם במקרה יש כאלה.
אפשר לבצע את הפעולה הזו ממש בראשית ההכנות ואפילו לשים שלט נחמד על הספרייה – כאן אין חמץ.. כדי שבני הבית ישימו לב ולא יגעו עד הפסח.
זה הזמן לכבס, לשאוב לנקות היטב בכל אמצעי שחביב עליכם את ריפודי הספות.
סבתא שלי הייתה מזעיקה אותי מידי שנה להוריד את כל הוילונות, לפרק את השנדוליר, ולהתלות בחוץ על התריסים והחלונות. סבתא שלי מנוחתה עדן הייתה אישה מיוחדת – וכך כל שנה בערב החג הייתה נשבעת שזו פעם אחרונה, וששוב יש אבק כי הייתה רוח מזרחית שמלאה את הכל באבק בוצי. בעצם, זוהי העונה הגרועה ביותר לכך כיוון שעד סוף אפריל ולעתים אפילו עד אמצע מאי, קיימת התופעה של אובך שנשבר בגשם, וזה גורף את כל האבק החום-צהבהב שבאוויר ומדביק אותו בדיוק ודווקא לתריסים ולחלונות, ובדרך כלל יום אחרי שהברקנו אותם.
גם בוילונות אין חמץ וכך גם באהילים וכיו"ב. כל אלה דברים שאפשר לנקות בזמנים אחרים.
אז מאיפה נתחיל? נתחיל לבצע קודם כל במקומות המרוחקים מהמטבח ומפינת האוכל אשר ינוקו אחרונים.
עבדו בצורה מסודרת והקפידו תמיד להתמקד רק במקומות שנקבעו לנקות באותו יום.
נזכור, שהמטרה שלנו היא לעשות את מה שתכננו לאותו היום ולא להתמוטט או לבקוע הרים.
קנו חומרי ניקוי איכותיים מסוגים המתאימים בדיוק למה שרוצים לנקות. חבל להתאמץ ולשפשף ובסוף לקבל תוצאה בינונית, כאשר במריחה, התזה או ניגוב, אפשר להגיע לתוצאות הרבה יותר טובות, ופסח, כשיש כמה וכמה פרויקטים גדולים זה הזמן להרשות לעצמנו מוצרים שאולי בשוטף לא היינו קונים, אבל לפני החג יעזרו לנו להתייעל ולחסוך זמן. נוסיף לרשימת הקניות חבילת כפפות לטקס כמו של מנתחים. אנחנו רוצים שכפות הידיים שלנו תישארנה צחות.
אפסנו את חומרי הניקוי בסלסלה, אולי אפילו עם ידית על מדף גבוה כך שיהיו זמינים ומוכנים
כשבוע לפני החג ,הגענו למטבח.כל הבית מוכן ולנו נשאר לנקות את המטבח והמקרר,ולהכין את פינת האוכל.
כל ארון שנוקה, או מדף במקרר יכוסה בניילון נצמד, או מפה גזורה למידתו, ואפילו נייר כסף יצלח רק שעלותו יותר יקרה.
במקום לעמול בפרך שעות על נירקוי התנור ,הכיריים והטוסטר, אני מציעה לרכוש כיריים חשמליים שימשו רק לפסח. כך גם לגבי התנור. טוסטר אובן הוא לא מכשיא יקר, ויכול להיות מאופסן כל השנה בארון גבוה יחד עם הכיריים ושאר כלי הפסח.
מספר ימים לפני החג, נפנה את כל החמץ שנשאר. אם התכוננו נכון – לא יהיה כמעט כלום.
נשאיר לנו פינת חמץ קטנה שם נשמור את כל מה שנשאר בקופסא סגורה.
הכלים החד פעמיים ממקודם?
זה הזמן להוציא מהאריזה.
בארונות כבר נכניס את כלי הפסח.
וכעת לבישול.
הכנו רשימה, עשינו קניות ובנינו תפריט.
מה שאפשר לבשל ולהקפיא –יוכן ראשון.
יש מנות רבות שאפשר לבצע איתן "חצי הכנה" ואת הסיום ממש לפני שאוכלים, תורם לתחושת הטריות. בשיטה הזו אפשר יהיה לנוח בחג ולא רק לטרוח במטבח.
פיתות הן פיתרון נוח ליומיים לפני החג –לא משאירות כמעט פרורים ואני לא מכירה שום ילד שלא אוהב.
והעיקר – מזון מוכן. אני האחרונה שתמליץ לדבוק בג'אנק פוד. אבל ערב הפסח להזמין פיצה או סיני או מה שאוהבים – לא נראה לי אסון, הכל בסדר, ובלבד שנשמור על כוחותינו.
יום לפני החג נכין בצד פינת האוכל את כלי החג, ובחדרי השינה את בגדי החג מגוהצים ומוכנים.
לדעתי זה מביא אותנו לערב החג בבית מצוחצח, מריח מניקיון ותבשילי חג ואותנו –אצל הספר או בבית הקפה ואפילו על שולחן המסג'יסט –מה יש לא מגיע לנו?
המאמר באדיבות רונית גור וחברת דוקטור סדר –כל הזכויות שמורות.