חפצים למיניהם.
מחבר/ת : חולתסדר
המוח האנושי אוהב יופי וסדר. תשאלו את היוונים הקדמונים. ולכן, העין האנושית מחפשת הרמוניה וסימטריה בכל מה שהיא נתקלת בו. כולנו מכירים את המחקר שקובע, שגברים מעדיפים נשים עם תווי פנים עגלגלים וסימטריים, כי בתת המודע שלהם- נשים כאלו נתפסות כפוריות יותר.
אותו כנ"ל נכון לגבי הבית שלנו. אורח שנכנס לבית, מחפש בתת המודע שלו, סימטריה והרמוניה. בית מבולגן, שאינו מאורגן באופן הרמוני או סימטרי, מעורר תחושת חוסר נוחיות. ואת זה יודע כל מעצב-פנים מתחיל.
גם הסדר בבית חשוב, כי הוא משדר שליטה וארגון. וזאת מעבר ליעילות והנוחיות שיש בו.
אז להלן מספר טיפים לארגון אסתטי ויעיל יותר של פריטים בבית:
* ספרים – ארונות גדושי ספרים מאובקים ומבולגנים יוצרים תחושה מעיקה ולא אסתטית. לכן- רוקנו את הארון/ שידה מכל הספרים והחוברות שיש בהם, נקו היטב את המדפים והיפטרו מכל ספר/ חוברת מיותר/ת. תשכחו את המנטרה המיושנת ש"ספרים לא זורקים". ספרים הם חפץ כמו כל חפץ אחר. אין בדפי הנייר שבהם שום קדושה מיוחדת. אם תוכלו למכור או למסור את הספרים המיותרים שלכם- נהדר. אם לא- אל תחשבו פעמיים והשליכו אותם לפח.
את הספרים הנותרים- נקו מאבק וסדרו ע"פ כל מפתח שנוח לכם (נושא, כרונולוגיה וכו…) מן הגבוה לנמוך, כשבקצה אחד של שורת הספרים יוצב הספר הגבוה ביותר ובקצה השני- הנמוך ביותר ושאר הספרים יוצבו בגובה יורד ביניהם.
אם אתם משקיענים במיוחד, תוכלו לעטוף את כל הספרים בעטיפה בצבע אחיד (נורא אופנתי ומקסים בבתים עם עיצוב מונוכרומטי).
אם הארון/ שידה שלכם מכילים גם חפצי נוי בנוסף לספרים, תוכלו להשתמש בנוסחה המנצחת של: שליש ספרים, שליש חפצי נוי ושליש- שטח ריק.
כנ"ל חוברות ומגזינים, שאפשר להניח גם בתוך סלסילות.
אפשר לסדר את הספרים/ חוברות גם בשכיבה מאוזנת זה מעל זה כשהספר הגבוה בתחתית הפירמידה והנמוך בקצה שלה.
* שלטים – לרכז בתוך קופסה או מחזיק שלטים אחד. להיפטר ממיותרים.
* צילומים ממוסגרים וחפצי נוי – רצוי לרכז בקבוצות על המדפים, על השידה וכו…כך מתקבל מראה יותר אסתטי ונעים לעין. כשמדובר בחפצי נוי (פסלים, עציצים , פמוטים וכו…) כדאי לאבחן כך: אם מדובר בחפץ בעל אישיות אינדיבידואלית- צריך להציג אותו בנפרד (ולהרחיק מסביבתו פריטים אחרים שיאפילו עליו. ומאידך, אם מדובר בקבוצת חפצים שיש ביניהם קשר צורני
או נושאי מסויים- כדאי להציג אותם כקבוצה, שפריטיה ניצבים בקרבה זה לזה.
אין כללים מחייבים בנוגע לאביזרי נוי בבית. אבל כדאי לזכור, שעודף חפצים יוצר תחושה עמוסה ומתישה.
הכלל "פחות הוא יותר" נכון ומתאים לרוב העיצובים. במידה שיש לכם הרבה חפצי נוי/ תמונות שאתם מעוניינים להציג- תציגו בכל פעם רק חלק מהם. כך יתקבל בביתכם מראה קצת אחר עם כל החלפה.
משהו על מגירות ובלגנים.
מחבר/ת : חולתסדר
אם אנחנו כבר בענייני סדר, אז כדאי להקדיש כמה מילים למגירות. המגירות (בארונות הביגוד והמטבח, בשולחנות העבודה והילדים וכו…), אמורות להיות אמצעי איחסון נוח ויעיל של כל מיני חפצים שימושיים בביתנו. אבל בפועל, הן הופכות לרוב, למפגע בלגניסטי איום.
ולמה?
כי אנחנו זורקים לתוכן בצורה לא מסודרת כל מיני חפצים, שאנחנו צריכים וגם כאלה שאנחנו לא צריכים ואח"כ שוכחים מהם לאנחות. וכך הופכות המגירות לבית קברות דחוס של ג'אנק.
מעבר לכך, החפצים נאגרים במגירות ב"שכבות", כשחלקם קבורים זה מתחת לזה וחלקם האחר דחוס בכל מיני פינות נסתרות ולמי יש חשק לחפור ולצוד אותם שם?
ואם נוסיף לכך את העובדה, שמה שאנחנו לא רואים- לא קיים, נקבל תוצאה עגומה של אמצעי איפסון שהפך, בעל כרחו, לפח זבל. נסו להיזכר, כמה פעמים חפרתם במגירות של שולחן העבודה/ הארון שלכם וגיליתם שם ניירת חיונית (או לא), סרגלים, חבילות טושים שלא זכרתם את קיומם? או ארבע כפות עץ לערבוב ושני קולפני ירקות חלודים מחוסר שימוש? או תחתונים, שחשבתם שזרקתם מזמן?
אז מה עושים?
קודם כל, מפנימים את העובדה, שלמגירות יש פוטנציאל עצום להפוך למזבלה. ולכן, צריך ללמוד לאפסן בהן חפצים באופן מסודר ונבון.
איך עושים את זה?
- מפנים את המגירה מכל החפצים שהיא מכילה ומנקים אותה היטב במגבון לח.
- ממיינים את תוכן המגירה ונפטרים לאלתר מכל החפצים והניירת המיותרים שהיו קבורים בה.
- מחליטים מה יהיה יעוד המגירה. חשוב שלכל מגירה ומגירה בביתנו, יהיה יעוד ספיציפי לאיפסון חפצים מסויימים ואותם בלבד. כגון: מגירה בארון הבגדים שתיועד לאפסון מגבות. מגירה בשולחן העבודה שתכיל כלי כתיבה ודפדפות נייר , מגירה במטבח שתכיל סכו"ם וקולפנים וכו…
אסור מכל איסור להפוך מגירה לכלבויניק ולאפסן בה חפצים מסוגים שונים, בלי הגדרה. - לאחר שהחלטנו על יעוד המגירה- נאפסן בתוכה בצורה מסודרת את החפצים שהחלטנו לשים בה.
כדאי מאד להשתמש בטריקים היעילים ומונעי הבלגן הבאים:
- להכניס למגירה שמכילה כלי כתיבה וציוד משרדי חוצצים מפלסטיק או עץ (בדומה לאלה שיש במגירות סכו"ם) ולארגן את החפצים בקבוצות. כגון: עטים, מחקים, דבק סלוטייפ,וכו…
יצירת תאים חוצצים בקלות בכל מגירה: משתמשים בסלסלות קטנות מפלסטיק, קנויות או אפילו של תותים. והכי יעיל, קופסאות פלסטיק פשוטות לאחסון מזון, שאיבדו את המכסה….
קופסאות עם דפנות ישרות מרובעות מצמידים זו לזו לניצול מירבי וחכם של שטח המגירה. - לחלופין- להצטייד בשקיות פלסטיק עם סגירת "זיפ", שעולות פרוטות ולאפסן בהם את החפצים השונים בקבוצות. כך נמנע ערבוב של חפצים מסוגים שונים.
- להקפיד לסדר את החפצים במגירות בשכבה אחת בלבד, כדי שנוכל לראות את כולם מיד עם פתיחת המגירה.
- חפצים בודדים, שלא שייכים לשום קטיגוריה – לאסוף לשקית או לאריזה אחת על תקן של "חריגים".
- לא להעמיס יותר מדי פריטים במגירה אחת.
- כשמדובר בציוד משרדי או כלי כתיבה (עצה שנכונה גם נכונה למגירות בשולחן הילדים), רצוי להניח את החפצים השימושיים ביותר בתוך כוס או "סדרן" פלסטיק" על שולחן העבודה.
כך נוכל לראות אותם בקלות ולא נצטרך לנבור במגירה. - הכלל: "אחד נכנס – אחד יוצא" נכון גם נכון למגירות. קניתם סט חדש של שישה זוגות תחתונים? היפטרו משישה זוגות ישנים, שרובצים במגירה. כשמדובר בניירות, עפרונות וכו…
צריך להצטייד בחדשים, רק כשהקודמים קרובים להיגמר.
לסדר מגירות זה קלי קלוטו ומגירות מאורגנות ביעילות מקלות מאד על החיים. באחריות.